Robot schetst portret

Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die prachtige portretten kan tekenen. Om de robot in actie te zien, moet u op een kruk in het gezichtsveld van de robot gaan zitten.

De robot maakt vervolgens een soort foto van u en gaat op basis daarvan een portret tekenen. Het resultaat is uniek en onvoorspelbaar. Na 10 minuten is de robotarm klaar, pakt hij het werk op en presenteert het aan het publiek.

Werking van de robot

Martina Richter, wetenschapper bij IOSB, legt uit: "We hebben een evaluatieproces voor afbeeldingen gebruikt wat in essentie neerkomt op het geven van zintuiglijke waarneming aan de robot", aldus Richter. "Er zit een camera aan de arm bevestigd die eerst een foto neemt van de persoon." Randdetectiesoftware kijkt vervolgens naar de contrasten in de afbeelding en vertaalt deze in coördinaten die de robotarm kan gebruiken.

De grootste uitdaging voor de onderzoekers en kunstenaars was het afstellen van het algoritme zodat de impressie van een portret gegeven wordt. De high tech kunstenaar moest bijvoorbeeld kleine rimpeltjes over het hoofd zien, maar toch gevoelig genoeg zijn om de ogen in detail te tekenen. "We vinden de artistieke look van de tekeningen erg belangrijk, maar willen het systeem ook zo implementeren, dat de robot alle stappen zelf kan uitvoeren. Met deze installatie hebben we een wisselwerking gemaakt tussen kunst, wetenschap en technologie", aldus Richter.

 

Contactgegevens:
+31 (0)591-348 772   |   info@gentic.nl
Prijslijst robots aanvragen?